Introduktion till golf

Hur man puttar effektivt i Golf

redaktionen
6 aug 2023
3 min läsning
Färdighet
Hur man puttar effektivt i golf
Photo by Peter Drew / Unsplash

Puttning är en av de mest kritiska aspekterna av golf. Trots att det kan verka som den enklaste delen av spelet, har puttning förmågan att göra eller bryta en rond. Denna artikel kommer att dyka djupt in i konsten att putta, från dess historiska rötter till moderna tekniker och verktyg.

1. Puttningens historia

De tidiga dagarna: I golfens barndom var greenerna inte lika välskötta som idag, vilket gjorde puttning till en verklig utmaning. Klubbor med platta blad, föregångare till dagens putters, användes för att rulla bollen över den ojämna terrängen.

1900-talets utveckling: Med förbättringar i greenkeeping-tekniker och utrustning blev puttning mer av en precisionssport. Legendariska spelare som Bobby Locke och Ben Crenshaw blev kända för sina enastående puttningfärdigheter.

Teknologins inverkan: Moderna putters har genomgått betydande designförändringar, med teknologier som sikthjälpmedel och olika balanspunkter för att hjälpa spelare att sikta bättre och slå mer konsekventa puttar.

Historisk anekdot: Walter Travis, en av de tidiga mästarna i puttning, var känd för att använda en center-skaftad putter, vilket var ovanligt på den tiden. Hans framgång med den ledde till en ökad popularitet för denna design.

2. Grundläggande tekniker för effektiv puttning

Greppet: Det finns flera populära greppmetoder för puttning, inklusive det traditionella greppet, klolgreppet och arm-låsningstekniken. Valet av grepp kan påverka hur stabilt klubbladet är genom slaget.

Stansen: En bra stance är avgörande för en effektiv puttning. Fötterna bör vara ungefär axelbrett isär, med bollen placerad något framför mitten av stansen.

Siktet: Att kunna sikta korrekt är nyckeln till att träffa din mållinje. Många spelare använder sikthjälpmedel på sina putters för att hjälpa till med detta.

Slagets längd och tempo: För att kontrollera avståndet på din putt är det viktigt att ha ett jämnt tempo och en konsekvent slaglängd.

Expertcitat: "Puttning handlar lika mycket om känsla som teknik. Du måste kunna läsa greenen, känna avståndet och sedan lita på din stroke." - Jordan Spieth, professionell golfare.

3. Läsa greenen

Förståelsen för hur bollen kommer att rulla på greenen är avgörande för att putta effektivt.

Gräsets korn: Beroende på när på dagen du spelar, kan gräsets korn påverka hur bollen rullar. På morgonen kan dagg eller fukt göra att bollen rullar långsammare.

Höjdskillnader: Liten höjdskillnad på greenen kan drastiskt påverka bollens rullningsväg. Det är viktigt att kunna identifiera dessa och justera ditt sikte därefter.

Greenens hastighet: Känd som "stimp", detta mäter hur snabbt en green är. En snabb green kan kräva en mjukare touch, medan en långsam green kan kräva ett fastare slag.

Expertintervju: "Att kunna läsa en green är en konstform. Det kräver erfarenhet, intuition och en djup förståelse för hur bollen interagerar med gräset." - Phil Mickelson, professionell golfare.

4. Mental förberedelse

Golf är ett mentalt spel, och detta gäller särskilt för puttning. Att ha rätt inställning kan vara skillnaden mellan att göra eller missa en putt.

Visualisering: Innan du slår, ta några sekunder för att visualisera bollen som går in i hålet. Detta kan hjälpa dig att fokusera och bygga självförtroende.

Andningstekniker: Djup andning kan hjälpa dig att slappna av och undvika spänningar i dina slag.

Hantera press: Lär dig tekniker för att hantera pressen, särskilt i tävlingssituationer där varje putt räknas.

Historisk anekdot: Under 1991 års Ryder Cup, stod Bernhard Langer inför en avgörande putt på det sista hålet. Trots den enorma pressen, tog han sig tid att andas, visualisera och sedan utföra sitt slag. Även om han missade putten, blev hans förmåga att hantera pressen en läroplan för unga golfare överallt.

5. Moderna verktyg och hjälpmedel

Teknologin har gett golfare tillgång till en mängd verktyg och hjälpmedel för att förbättra deras puttning.

Puttningmattor: Dessa verktyg låter dig öva på ditt slag hemma. De kan ha olika ytor och lutningar för att simulera olika greenförhållanden.

Laserpekare och sikthjälpmedel: Dessa verktyg kan hjälpa dig att sikta

mer exakt och förstå hur ditt klubblad är inriktat vid adress.

Hög-hastighetskameror: Genom att filma din sving i super slow motion kan du se små detaljer och nyanser i din teknik som kan behöva justering.

Expertintervju: "Teknologin har revolutionerat hur vi närmar oss puttning. Med rätt verktyg kan golfare nu få insikter i sin sving som var otänkbara för bara några decennier sedan." - Dr. Paul Hurrion, puttningsexpert.

6. Övning gör mästaren

Som med alla aspekter av golf, är regelbunden övning nyckeln till framgång när det gäller puttning.

Övningsrutiner: Sätt upp en daglig eller veckovis övningsrutin där du fokuserar på olika aspekter av ditt puttningsspel.

Övningshjälpmedel: Använd hjälpmedel som puttningmattor, vikter och andra verktyg för att hjälpa dig att finslipa din teknik.

Spela under olika förhållanden: Genom att öva under olika väderförhållanden och tidpunkter på dagen kan du förbereda dig för alla eventualiteter på banan.

Historisk anekdot: Gary Player, en av golfens största, var känd för sitt ordspråk: "Ju hårdare jag tränar, desto tursammare blir jag." Hans engagemang för övning var en stor del av hans framgång på greenen.


Att bemästra konsten att putta är en ständigt pågående resa. Genom att förstå historien, tekniken, mentaliteten och de moderna verktygen som finns tillgängliga, kan varje golfare förbättra sitt spel på greenen och sänka sina poäng. Med rätt inställning och engagemang kan puttning bli en av de mest tillfredsställande delarna av ditt golfspel.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för de senaste nyheterna och arbetsuppdateringarna direkt till din inkorg.

Oops! There was an error sending the email, please try again.

Toppen! Kolla nu din inkorg och klicka på länken för att bekräfta din prenumeration.